In Sint Nicolaasga is er een voetbal vereniging Renado, de club is in 1938 opgericht. Het is de enige voetbal club van het dorp. De naam Renado komt van de leuze Recht naar doel! (Renado) de senioren elftallen spellen allemaal op zondag. De Junioren spelen op zaterdag. Vroeger heb ik meerdere keren tegen de club gevoetbald en koos mede daardoor  dit als een van de tien elementen van het dorp. 

Waarom is het belangrijk voor het dorp

Voetbal is de grootste sport van Nederland en er is bijna in elk dorp wel een vereniging te vinden die voetbalt. Voetbal is al 100 jaar de belangrijkste volkssport in ons land (Noordhoff, 2017). Voetbal is belangrijk, vooral voor de beweging maar ook om een band te krijgen met het dorp en de mensen die er wonen. De Bosatlas van het Nederlandse voetbal schrijft er over "Het amateur voetbal is een spiegel van de maatschappij" .  Dit wil dus zeggen dat voetbal vertaalt hoe mensen zijn in een bepaalde streek. De jeugdteams van Renado spelen samen met die van Idskenhuizen. Dit komt doordat de jeugdteams te weinig spelers hadden en gingen samenwerken met V.V.I.(Renado-vvi).  

Bronnen

Bosma, S. (2018). Renado. Sint Nicolaasga. Opgeroepen op juni 11, 2018

waarom is het belangrijk voor het dorp

Figuur: 32 Bosma, S. (2018). Renado Kantine. Sint Nicolaasga. Opgeroepen op juni 11, 2018

Noordhoff Atlasproducties. (2017). bosatlas van het Nederlandse voetbal. Groningen: Noordhoff uitgevers. Opgeroepen op juni 11, 2018

V.V.Renado. (2018). home. Opgeroepen op juni 11, 2018, van Renado: https://www.renado.nl

V.V.Renado-V.V.I. (2018). jeugdteams. Opgeroepen op juni 11, 2018, van Renado-vvi: http://www.renado-vvi.nl

Maak een Gratis Website met JouwWeb