In Sint Nicolaasga is er een grote jumbo te vinden. Dit is best vrremd als je kijkt naar het aantal inwoners van het dorp. Wel valt dit te verklaren en dat ga ik ook doen. Eerst ga ik wat vertellen over de jumbo zelf, hierna gaan we het hebben over waarom de Jumbo daar is gevestigd. 

De Supermarkt van Sint Nicolaasga

De supermarkt in Sint Nicolaasga staat er al 50 jaar (Altenburg, J. 2018). In 1965 Nam Rients Altenburg de kruidenierswinkel van Sint Nicolaasga over. In de jaren erna veranderden ze meerdere keren van naam en concept.  In 2012 werd de supermarkt een Jumbo (ovs-stnyk. 2013). Jumbo is een supermarktketen met 225 winkels door heel Nederland heen (Jumbo. 2018). Een daarvan staat in Sint Nicolaasga. De winkel bevind zich in het oude gebouw van de brandweer in Sint Nicolaasga en staat centraal in het dorp. Het is een jumbo met een goed assortiment waar iedereen zijn dagelijkse boodschappen kan doen.

Waarom Sint Nicolaasga

Als je kijkt naar het dorp Sint Nicolaasga is het wel bijzonder dat er een grote supermarkt in het dorp is. Wel is dit uit te leggen aan de hand van de theorie van Christaller. De theorie van Christaller is een theorie die ook wel de centrale-plaatsen theorie word genoemd. Dit houd in dat er een centrale plaats is met kleinere dorpen eromheen die naar de centrale plaats gaan om hier, zoals in Sint Nicolaasga, naar de supermarkt te kunnen (Knox, L. 2016). Als je kijkt naar de kaart van de omgeving zie je dat er verschillende dorpjes in de omgeving zijn.  De dorpen als Follega, Scharsterbrug, Idskenhuizen en Teroele zijn kleinere dorpen zonder supermarkt (figuur 31). Deze moeten dus naar een dorp als Sint Nicolaasga om hun boodschappen te kunnen doen. Er is niet alleen een supermarkt centraal in Sint Nicolaasga ook is er nog een Drogisterij, kledingwinkel en een groenteboer hierdoor word het nog aantrekkelijker om naar Sint Nicolaasga te gaan. Voor de grotere boodschappen en het echte winkelen moeten ze wel verder kijken dan kunnen ze naar Lemmer, Heerenveen, Joure of Sneek dit zijn de nog grotere plaatsen met meerdere winkels en een grote winkelstraat. 

Bronnen 

Bosma, S. (2018). jumbo. Sint Nicolaasga. Opgeroepen op juni 11, 2018

De Supermarkt van Sint Nicolaasga

Altenburg, J. (2018, juni 11). Jumbo. (S. Bosma, Interviewer)

Jumbo. (sd). In het kort. Opgeroepen op juni 11, 2018, van Jumbo.com: http://www.jumborapportage.com/in-het-kort/

Figuur: 30 n.v.t. (sd). C1000. ovs-stnyk, Sint Nicolaasga. Opgeroepen op juni 11, 2018, van http://www.ovs-stnyk.nl/bedrijf/16/jumbo-jan-altenburg

ovs-stnyk. (sd). Jumbo Jan Altenburg. Opgeroepen op juni 11, 2018, van ovs-stnyk: http://www.ovs-stnyk.nl/bedrijf/16/jumbo-jan-altenburg

Waarom Sint Nicolaasga

Figuur: 31 Google. (sd). Maps. Opgeroepen op juni 11, 2018, van Google: https://www.google.nl/maps

Knox, L., & Marston, A. (2016). Human Geography (7e ed.). Harlow: Pearson. Opgeroepen op juni 11, 2018

Maak een Gratis Website met JouwWeb