Even voorstellen

Meneer Dijkstra is geboren in 1939 in Sint Nicolaasga waar hij bijna heel zijn leven al woont. Hij werkte op jonge leeftijd op zijn vaders bedrijf die een groothandel had voor boeren in de omgeving van Sint Nicolaasga. Nadat zijn vaders bedrijf is gestopt is meneer Dijkstra een eigen restaurant begonnen bij Balk waar hij de kok van was. Nu geniet meneer Dijkstra van zijn oude dag in het zorgtehuis Hof en Heim in Sint Nicolaasga, hier heb ik hem op 7 mei 2018 geïnterviewde. 

Interview

Wanneer is de tram hier aangelegd en in gebruik genomen?

Volgens mij werd de tram in 1909 in gebruik genomen voor gebruik, tot 1948 mochten er mensen mee daarna alleen nog maar goederen en werd het puur voor de goederen gebruikt. Als ik goed na denk is de tram in 1968 opgeheven maar dit weet ik niet zeker.

Wat was de reden dat de tramlijn stopte met bestaan?

Dit heeft verschillende redenen maar ik denk dat het vooral komt, omdat de vaart dicht gegooid werd die de goederen naar de grote steden bracht, maar ook de snelweg die werd gebouwd heeft hier invloed opgehad. Steeds meer dingen kon je met de vrachtwagen vervoeren en de trams werden minderbelangrijk en stopte met bestaan. 

Wat voor goederen werden er met de tram vervoerd later?

Achja van alles van hout, ijzer tot eten en andere producten die de fabrieken en bedrijven hier gebruikten. Ik heb die tram zo vaak vervloekt!!

Hoe zo vervloekte u de trein?

Nou toen ik een jaar of 19 was moest ik mijn vader elke keer helpen om zijn goederen van de tram te halen, dit was niet het leukste werk zal ik je vertellen het was altijd zwaar werk maar ook nog veel. 

Heeft de tram veel invloed gehad op Sint Nicolaasga?

Ja zeker was de tram belangrijk. Het zorgde er eerst voor dat de mensen die niet in Sint Nicolaasga zelf werk hadden konden werken in Joure waard Douwe Egberts is of naar Scharsterbrug konden gaan om daar te werken.  Maar toen de snelweg klaar was merkte je dat de mensen hier kwamen om te wonen en dat heeft nog meer invloed gehad op het dorp dan de tram. 

Waarom kwamen mensen hier wonen denkt u?

Denk vooral omdat het een mooi gebied is met mooie landschappen en huizen. 

Ik heb wat vragen over de Landhuizen rondom Sint Nicolaasga weet u daar wat vanaf?

Ja ik weet wel wat maar niet alles, zoals de meeste landhuizen hier in de buurt van de familie Eysinga geweest.

Dus de huizen hier waren van een familie ? Die zullen dan wel veel invloed hebben gehad ?

Ja klopt want de stoeterij was ook van hun maar de landhuizen ook zoals: Wilhelminaoord, huis ter heide en het Doniastate zijn als goed is allemaal van hun geweest. Nou niet op het dorp zelf ze zorgde wel op wat werk in de stoeterij en als dienstmeisjes maar meer ook niet, maar op de boswachter hadden ze wel macht want het bos wat rondom de stoeterij staat was ook van hun als je daar dan even ging kijken en de boswachter zag je kreeg je meteen een boete. 

Wat deden ze op de stoeterij en hoe oud is het?

De stoeterij is nu zo'n 200 jaar oude en het bos er om heen is beetje van de zelfde periode. Op de stoeterij fokten ze echte Friesepaarden.   

Wat doen ze nu met alle landhuizen en andere grote gebouwen?

Nou verschillende dingen zoals de stoeterij is nu een restaurant en een hotel, Wilhelminaoord is nu een bejaarden tehuis maar niet zoals deze hoor, dat is eentje voor de echt rijkere mensen.

Zag het dorp er vroeger veel anders uit ? 

Ja heel anders waar ik nu woon was vroeger een melkfabriek waar ze van alles maakten van de melk van de boeren hier in de buurt, deze is nu verplaatst naar het nieuwe terrein. De huizen zien er natuurlijk ook heel anders uit ouder of juist heel nieuw. 

Weet u wat over de katholieke enclave van Sint Nicolaasga ?

Hier weet ik niet veel van weet wel dat vroeger hier ongeveer 90% katholiek was en de andere 10 hervormd. Tegenwoordig merk je er niet zo veel meer van vroeger was het normaal als je trouwde dat in de kerk te doen, nu doen ze meestal niet eens meer trouwen en doen ze het wel dan niet eens in de kerk. 

Dank u wel voor u tijd meneer Dijkstra, Ik heb zo wel genoeg informatie om verder te kunnen.

Geen dank ik vond het heel leuk dat je al kwam praten!